Vrnjačka Banja se ubraja u jednu od najlekovitijih banja Srbije, zahvaljujući svojoj lekovitosti i lepoti koju su otkrili još stari Rimljani. Izuzev lečilišnih kapaciteta ova banja nudi niz drugih sadržaja za odmor i rekreaciju i jedan je od najvećih turističkih potencijala Srbije. Priroda i lekovitost Vrnjačke Banje svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih turista.

 

 

Vrnjačka Banja kroz vreme

Istorija Vrnjačke Banje je zaista impresivna. Rimski izvor je trag rimskog vremena. Pronadjen je slučajno 1924. godine. Na istoj dubini pronadjeni su i ostaci bazena za kupanje. Oko izvora je pronadjen rimski novac od kraja I do druge polovine IV veka. Tada su u njoj sagradjena prva rimska kupatila i od tada je poznata kao klimatsko lečilište – banja.

 

Vrnjačka Banja

 

Godina 1868. je ključna godina u modernoj istoriji ove banje. Tada su nekolicina dobrotvora iz Kruševca,Trstenika i Kraljeva, i okružni kruševački načelnik Pavle Mutavdžić osnovali Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode Vrnjci. Tada je počela izgradnja banjskih kupatila i drugih banjskih objekata. U periodu od 1888. do 1894. godine podignut je letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, namesnika kralja Aleksandra Obrenovića. Može se reći da nakon toga Vrnjačka banja počinje da prerasta u moderno lečilište.

 

 

Vrnjačka Banja

 

Značajan period u razvoju Vrnjačke Banje je vreme pred balkanske ratove. Tada je izgradjen veliki broj pansiona, novo kupatilo, bioskop...

Nova era za Vrnjačku Banju počinje posle Prvog svetskog rata. Tada se grade nova moderna kupatila, niču nove vile, uredjuju se parkovi, cveta zanatsvo, kultura, turizam...

 

Vrnjačka Banja

 

Pedesetih i šezdesetih godina Vrnjačka Banja beleži novi uspon, grade se novi objekti, a sve veći broj turista posećuje ovu Banju. Prema popisu najveći broj gostiju Vrnjačka Banja je imala osamdesetih godina kada je zabeleženo oko dva miliona noćenja.

 

 

Vrnjačka Banja danas

Vrnjačka Banja je danas, zahvaljujući svojoj infrastrukturi i lekovitim termalnim izvorima koje poseduje,  jedan je od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije.  Po svojim termo-mineralnim vodama ova banja je poznata i van granica Srbije.

Lekovitim  faktorima,  poput blage, umereno-kontinentalne klime koja se odlikuje  prijatnim letima i blagim zimama (u medicinskom smislu se svrstava u umirujuće-sedativne klime), mineralnim  blatom, termo-mineralnim vodama, predivnom  vegetacijom, lepo uredjenim  parkom  i drugim sadržajima  koje nudi, Vrnjačka Banja danas privlači posetioce iz svih krajeva zemlje, ali i iz okolnih zemalja.

 

Lekovite vode se koriste za piće i kupanje, a najpoznatiji izvori su:                          

  • „Topla voda“
  • „Jezero“
  • „Snežnik“
  • „Slatina“

 

Pored termalne vode se u terapiji koriste i lekovita blata. U Vrnjačkoj Banji se lekovite vode koriste kao pomoćno sredstvo u lečenju bolesti žučne kese i žučnih puteva, gastro intestinalnih oboljenja, urinarnih oboljenja, oboljenja jetre i pankreasa,dijabetesa,anemije, itd.

Najpoznatije lečilište je specijalna bolnica "Merkur". Lekovite vode sa banjskih izvora su osnova svih zdravstvenih programa.

 

 

Sadržaji Vrnjačke Banje

Pored lečilišnih, Vrnjačka Banja raspolaže i mnogim drugim sadržajima.

 

Wellness centri i bazeni

Vrnjačka Banja Wellness centri se nalaze u okviru ponude nekih turističkih objekata kao što su "Solaris", "Kralj", Sani hil" i tako dalje. Svakako je najpoznatiji Wellness centar u okviru hotela Merkur koji poseduje bazen sa termomineralnom vodom. U ponudi su i sauna, masaže, tretmani lekovitim blatom, antistress i anticelulit paketi i još mnoštvo toga, a sve u cilju relaksacije, opuštanja i uživanja.

Vrnjačka Banja poseduje veliki Olimpijski bazen i mnogo drugih otvorenih bazena, kao i zatvorene bazene u hotelima, pa ljubitelji plivanja mogu uživati tokom cele godine.

 

Sportsko-rekreativni sadržaji

Vrnjačka Banja

 

U Vrnjačkoj Banji se nalazi Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata terena i atletskom stazom kao i teren za odbojku na pesku.

Zatim, tu je Sportska hala opremljena za mnoge sportove kao što su: košarka, rukomet, borilački sportovi, stoni tenis, odbojka... Za ljubitelje skijanja, u neposrednoj blizini se nalazi ski staza na Goču. Za ljubitelje ribolova tu je Zapadna Morava i Podunavačke bare gde se održavaju sportska takmičenja. U Banji se nalazi nekoliko otvorenih terena za male sportove, zatim veštačka stena za penjanje i još mnogo toga.

 

Karneval i festivali

Vrnjačka Banja

 

U julu mesecu, tokom 8 dana, organizuje se "Vrnjački Karneval". U okviru Karnevala održava se veliki broj koncerata, izložbi, maskenbala, predstava i još mnogo toga. Centralni dogadjaj je velika medjunarodna karnevalska povorka. Oko 300 000 posetilaca se okupi ovim povodom skoro svake godine.

U Banji se održavaju i festivali filma i muzike. Najpoznatiji su "Medjunarodni festival klasične muzike" u julu, "Lovefest" u avgustu i "Festival filmskog scenarija" u avgustu. Tu su još i festivali narodne i zabavne muzike.

 

 

Geografski položaj Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, u dolini izmedju planine Goč i Zapadne Morave. Udaljena je oko 200 kilometara od Beograda, oko 120km od Niša i 25km od Kraljeva. Najbliži grad je Trstenik od koga je udaljena 11km. Nadmorska visina ovog klimatskog lečilišta je 217m. Banjsko naselje se delom nalazi na obroncima planine Goč, pa se oseća uticaj prijatne planinske klime iako preovladava umereno kontinentalna klima.